SaraTuisku Politiikkaa sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Yrittäjä on lainsuojaton hylkiö!

  • Yrittäjä on lainsuojaton hylkiö!

Yrittäjyys ja sosiaaliturva

 

Itsensä työllistäminen yrittäjänä pitäisi Suomessa olla kannattavaa ja palkansaajien kaltaiseen sosiaaliturvaan oikeuttavaa toimintaa. Ei ole oikein että yrittäjäriskiin valmiit suomalaiset ovat vaikeuksien koittaessa tai tilanteiden muuttuessa ”lainsuojattomien” asemassa. Moni jättää yrittäjäpolun siksi, että kokee liian riskialttiiksi. Varauksellisuus on helppo ymmärtää, kun tutkii millaisia puutteita yrittäjien sosiaaliturvassa vielä on. Esimerkiksi sairastamisen tai yritystoiminnan lopettamisen takia pienyrittäjä on todellisessa vaarassa pudota surkealle päivärahalle tai kokonaan normaalin työttömyysturvan ulkopuolelle. 

Yrittäjien sosiaaliturva on käytännössä heidän oman varautumisensa varassa. Heillä sosiaaliturva perustuu YEL-vakuutukseen. Monella pienyrittäjällä ansiot ovat niin pienet, ettei tuloista riitä minimiä suurempiin yrittäjäeläkemaksuihin. Yrittäjä toisin sanoen nakertaa sosiaaliturvaansa, koska vaihtoehtoja ei ole. Toki osa menestyneistä yrittäjistä valitsee ”minimyelin” saadakseen samalle ”ylimääräiselle” rahalle parempaa tuottoa itse valitsemistaan sijoituskohteista esimerkiksi arvopaperimarkkinoilta. 

Sen lisäksi, että yrittäjä saa minimivarautumisellaan pienuudessaan vanhuuseläkkeeseen verrattavan eläketulon, pieni YEL määrittää yleensä surkean sairauspäivärahan. Harvoin yrittäjä jää sairastamaan ensioireiden ilmetessä, vaan hankkii apua yleensä vasta silloin, kun sairaus haittaa yritystoimintaa konkreettisesti. Usein vaivat ovat ehtineet kroonistua. Lieneekö tästä seurausta sekin, että ennen vanhuuseläkeikää jopa 20 prosenttia yrittäjistä joutuu jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Onneksi sentään Kelan omavastuu on laskettu yhteen päivään, kun ennen tätä muutosta sairastava yrittäjä maksoi ensimmäiset neljä päivää omasta pussistaan.

Räikeitä eroavaisuuksia palkansaajan työttömyysturvaan on paljon. Esimerkiksi se, ettei palkansaajan etuuksien laskennassa oteta enää huomioon enää puolison tuloja. Uudistus tehtiin jo vuosia sitten perustuen siihen, että työnhakija on yksilö. Puolison olemassaolo tai ansainta eivät näin ollen voi vaikuttaa verokortilla töitä tehneen työttömyystukeen tai päivärahaan. Yrittäjiä pitäisi kohdella samoin.

Nyt yrittäjyys voi lisäksi vaarantaa paitsi yrittäjän oman, myös hänen puolisonsa työttömyysturvan. Nykyinen lainsäädäntö perustuu oletukseen siitä, että lähisukulainen voi aina työllistyä perheenjäsenen firmaan.  Esimerkiksi kampaamoyrittäjän insinöörimiehen voidaan katsoa työllistyvän vaimonsa yritykseen, jolloin häneltä saatetaan evätä oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Puolison, vanhempien tai laisten toimiminen yrittäjänä ei saa vaikuttaa kenenkään suomalaisen työttömyysturvaan varsinkaan, jos työnhakijan koulutus- ja työtausta ei millään tavalla liity yrityksen toimialaan.

Yli puolet yrittäjistä lopettaa toimintansa alle kolmen vuoden kuluessa aloittamisesta. Kiitoksena siitä, että nämä suomalaiset työllistivät vuosia itsensä ja mahdollisesti muita valtio räppää heille neljän kuukauden karenssin. Tänä aikana mistään suunnasta ei tule millään perusteella euroakaan entiselle yrittäjälle, joka sentään yritti.

 

On esitetty työttömyyskassojen yhdistämistä siten, että palkansaajilla ja pienyrittäjillä olisi sama turva. Mielestäni tämä selkeyttäisi asioita ja olisi monesta näkökulmasta oikeudenmukaista. Yrittäjä on ihminen. Vieläpä sellaista rotua, joka vastaa omasta palkkapussistaan kaikkina aikoina ja kaikissa markkinatilanteissa. Yrittäjäriskillä mennään, hyvinä ja huonoina aikoina. Miksi ihmeessä yrittäjät eivät olisi oikeutettuja palkansaajia vastaavaan turvaan vaikeuksien koittaessa?
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kokoomus on ollut pääosin noin 20 viime vuotta hallituksessa eikä ole saanut mitään aikaan tässä asiassa - tarkoituksella. Kokoousjohdolle yrittäjyys on Attendokapitalismia ja paikallistasolla kaverikapitalismia. Yksi tämän kaverikapitalismin muoto ovat erilaiset yritystuet.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen
Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Pakko allekirjoittaa tämä. Kokoomus ajaa enemmän suuryritysten asiaa kuin pk-sektorin.

Samoin on piensijoittajan asema. Kokoomus on ollut hallituksessa ties miten kauan yhteen menoon ja koko ajan piensijoittajan asemaa rapautetaan ja heikennetään.

Tärkeintä korporaatiopuolueille on, että hyvät veljet ja sisaret pääsevät veronmaksussa kuin koira veräjästä. Oletko kuullut että verorälssi maksaa veroja? Säätiöt, ay-liike, eläkeyhtiöt, pankkien rahastot (sivistysmaissa rahastotkin maksavat oman osuutensa).

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Yrittäjän toimeentuloturva
Yrittäjän ammattitaitoon kuuluu yritystoimintaan liittyvien riskien tunnistaminen, hyväksyminen ja niihin varautuminen. Myös yrittäjän omassa elämässä sattuu ja tapahtuu välillä ennalta arvaamattomia asioita. Myös näihin riskeihin on syytä varautua ja valmistautua.

Pienituloinen yrittäjä
Pienituloisella yrittäjällä voi olla oikeus Kelan yleiseen asumistukeen tai toimeentulotukeen, jonka perusosan maksaa Kela ja täydentävää/ehkäisevää osan puolestaan oman kunnan sosiaalitoimi.

Pysyvästi matala työtulo

Jos yrittäjän YEL-työtulo on alhainen voi hän olla oikeutettu Kelan yleiseen asumistukeen. Se on tarkoitettu helpottamaan pienituloisten ruokakuntien asumismenoissa. Yleistä asumistukea voi saada sekä vuokra- että omistusasuntoon.

Satunnaiset heilahdukset tuloissa

Yrittäjän tulovirta on usein epätasainen. Välillä saattaa tulla pidempiäkin kausia, jolloin yrityksen kassaan ei virtaa rahaa. Tällöin saattaa myös yrittäjän toimeentulo kärsiä ja yrittäjällä olla oikeus toimeentulotukeen, jonka perusosaa haetaan Kelasta. Toisaalta, jos yrityksen kannattavuus on jatkuvasti heikkoa, on syytä pohtia yritystoiminnan jatkamisen mielekkyyttä.

Kaikista ei ole yrittäjäksi,vaikka sitä hallitus niin kovasti mainostaa edelleen.Työttömille ja "maahanmuuttajille" yrittäjäkurssseja.50v. -60v.aloittavatkin yritystoiminnan tuosta vaan.Pitkäaikastyötömät ja kielitaidottomat pakulit.just,just.

Nuorille myytiin aikoinaan yrittäjyyttä mainoslauseilla"ala yrittäjäksi" oli kursseja ja sitä sun tätä.Ota lainaa jne.Sittemin ne nuoret ovatkin ulosotossa,kuten moni muukin pölvästi joka lankesi tähän "ala yrittäjäksi"hokemaan.

Ei sitä niin vaan "aleta"ellei ole rahaa,kunnon ideaa,tuotteita,palveluja joita myydä ja tietynlaista persoonaa. 24/7 elämäntapa.

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/yrittajan-s...

Moni "yritys"kaatuu koska se EI ole alkujaankaan ollut terveellä pohjalla.Starttirahaa TE.tsta ja sen aikaa se pyöriikin just,just.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Työttömyys
Kun toiminnan päättyminen uhkaa, kannattaa välittömästi ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Työttömyysetuuden saamiseksi yrittäjän tulee lisäksi lähtökohtaisesti lopettaa yritystoimintansa. Työttömyyskassan jäsenet voivat saada YEL-työtulo sidonnaista päivärahaa. Kassaan kuulumattomat puolestaan voivat saada työttömyysajaltaan Kelan maksamia peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Lisätietoa: Yrittäjien työttömyyskassat (SYT-kassa; AYT-kassa) ja Kela

Yrittäjän perheenjäsen työttömyysturvassa

Yrittäjän työllistäessä samassa taloudessa asuvan perheenjäsenensä on hyvä olla perillä työllistämisen vaikutuksesta perheenjäsenen työttömyysturvaan. Yrittäjän perheenjäsenen saattaa palkkatyöstä työttömäksi jäädessään menettää oikeuden työttömyysetuuteen perheessä harjoitetun yritystoiminnan ja hänen siihen osallistumisen vuoksi. Pelkkä yrityksen omistaminen, yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuminen tai perhesuhde yrityksen omistajan kanssa ei kuitenkaan tee henkilöstä yrittäjää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin että mistä sosiaaliturvan puutteesta nyt on kitinä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kokoomus oli Alexander Stubbin johdolla aikanaan heikentämässä yrittäjien asemaa kuluneen vuosikymmenen alussa. En pitänyt ainakaan itse lopputuloksesta, sillä odotin tuolloin tehdystä uudistukselta aivan toisenlaista tulemaa. Tuolloin puhuttiin paljon perustulosta ja suunnittelin kevytyrittäjäksi ryhtymistä mutta ne suunnitelmat kaatuivat. Ei tullut sitä mitä luvattiin, makeiden pullien sijaan saatiin suolaista taikataikinaa. Olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä ettei nykymallilla yrittäminen ole Suomessa kannattavaa saati järkevää ellet ole jo valmiiksi varakas ja rahoissa. Kun yrityjyys ei saa tuulta alleen tai yritys kaatuu jaa vähäosainen pienyrittäjä tyhjänpäälle. Tähän tarvitaan edelleen muutos. Ei yrittäjyyskään ole mikään taikatemppu, joten on turhaa olettaa etteivät yrittäjät ja kevytyrittäjät tarvitse työttömänäkään sosiaaliturvaa "kun voisivat itse elantonsa hankkia." Jostain olisi hyvä sillävälinkin saada leipää kun työtä ei ole. Siksi minä -- tosin hyvin itsekkäistä syistä -- kannatan perustuloa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kun nyt saisi edes laskuttaa ilman että pitää pelätä verottajaa. Monessa yrityksessä voi olla haluttomuutta toimia pienyrittäjien kanssa, koska riskinä on, että verottaja keksii ylimääräistä hallinnollista hommaa jälkikäteen.

"Verottaja saattaa lukea suorituksen palkaksi, vaikka työsuhteesta ei olisi sovittukaan. Verottaja tekee ratkaisunsa kokonaisarvioinnin perusteella. Arviointiin vaikuttaa mm. se, täyttyvätkö työsuhteen tunnusmerkit ja se, miten itsenäistä tehty työ on. Lisäksi työn suorittajaa verrataan muihin samaa työtä samalle työnantajalle tekeviin. Jos työn sisältö ja työskentelyolosuhteet ovat yrityksenä laskuttavalla samanlaiset kuin työsuhteessa toimivilla, verottaja voi katsoa myös hänet työntekijäksi."

Toimituksen poiminnat