SaraTuisku Politiikkaa sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Viekää tuhkatkin pesästä!

  • Viekää tuhkatkin pesästä!

Suomalainen on kummallinen nöyryydessään. Suomessa on totuttu olemaan kiitollisia ja nöyriä. Ajatus on pitkällisen haasteellisen historiamme tuotteena juurtunut suomalaisen sielun pohjimmaiseen perukkaan. Olemme kiitollisia ulkomaalaisten meihin osoittamasta vähäisestäkin kiinnostuksesta, onhan se mahtavaa kun meidän pieni Suomi jossain mainitaan! Nöyryys käy ilmi jatkuvasti puheissa, teoissa ja lainsäädönnössämme. Muistan hyvin 2015 eduskuntavaalien erään vaalipaneelin Lapin yliopistolla. Olin ehdolla ja ainoa kaikkien puolueiden edustajien joukosta, joka kannatti lukukausimaksuja eu- ja eta maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Muut ehdokkaat argumentoivat lukukausimaksuja vastaan; “Mutta eihän kukaan tule tänne sitten!”, “Voi kauhea, nyt loppuu kansainvälistyminen”! Opiskelijoita tuli, eikä kansainvälistyminen loppunut.

 

Kaivoslaki tulee välittömästi uudistaa. Suomalainen nöyryys näkyy kummallisella tavalla tässäkin asiassa. Pitäisi ikään kuin olla kiitollinen siitä, että joku tulee meidän maallemme ja haluaa kaivaa sieltä varannot ja vielä myydä ne! Työpaikkojen vuoksi ollaan valmiita myymään kansallinen omaisuus. Kaivoslakimme on vuodelta 2011. On aivan käsittämätöntä, että kaivoslaki ei katso Suomen valtiolla olevan mitään etuoikeutta mineraaleihin. Laki tulee uudistaa siten että valtio omistaa rikkaudet. Eivät suomalaisetkaan voi menna Norjaan pumppaamaan öljyä! Aivan samalla tavalla kuin meidän yliopistoissa ei ole varaa kouluttaa ulkomaalaisia opiskelijoita ilmaiseksi kansalaisten verovaroilla! Sadut hölmölän kansasta ovat vaarallisen lähellä totuutta, sillä kaivostoimintaa tuetaan verovaroin rakennuttamalla infra ja tiet kaivoksille. Yhteisövero tuotto on usein vaatimaton ja jälkien siivoaminenkin jää veronmaksajille. Mikään ei tuo takaisin menetettyjä malmivaroja.

 

On typerää ja lyhytnäköistä antaa lupia työpaikkojen toivossa ylikansallisille kaivosyhtiöille, kun on nähtävissä että ympäristövaikutukset ovat usein vähintäänkin merkittäviä.  Hannukaisen kaivokselle Ylläksellä ei missään nimessä tule antaa lupaa. Hannukaisen kaivoksen ympäristövaikutukset ovat vesistöjen kannalta tuhoisat. Kaivos käyttäisi kolminkertaiset määrät ksantaatti nimistä rikastetta kuin mitä muut vastaavat kaivokset suomessa. Pohjaveden pumppaaminen johtaisi pienien purojen ja jokien kuivumiseen ympäristössä ja ksantaatin ja muiden myrkkyjen vaikutus näkyisi myös Tornionjoessa. Minä en halua nähdä lohen tuhoa, haluan säilyttää Lapin kauniin luonnon ja kalat myös tuleville sukupolville.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Janne Kejo on propagandan taitaja - ei mestari, mutta alan perustaitaja kumminkin.

Joskus saattaa osua kohdalleen. Tuossa liitekirjoitelmassa menee pahasti yli.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miten sinä näet ne seikat, joista kirjoitan tuossa linkitetyssä blogitekstissäni?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #5

Alku meni kohtuullisen hyvin; apinavertaus ei ollut kovin kaukaa haetun oloinen.

Maamme itsenäisyyteen ja kansan yhtenäisyyteen liittyvissä asioissa vedätät suuntaa liian jyrkkään vastakkainasetteluun. Kansa oli talvisodan alkaessa oikeasti samassa rintamassa puolustamassa maataan Neuvostoliiton raa'alta aggressiolta. Koko kansakunta puolusti maataan; ei vain työväenluokka!

Vuoden 1918 osalta vedät mutkia suoriksi tavalla, joka ei vastaa todellisuutta. Saksalaisten osuus maassamme silloin oli marginaalinen verrattuna valkoisen armeijan vapaustaisteluun. Bolsevikkien, Stalinin ja maamme äärivasemmiston käynnistämää kapinaa et taida myöntää mitenkään.

Janne Kejo: "Sisällissota oli luokkasota, jossa suurena enemmistönä ollut työväenluokka tavoitteli valtaa omassa maassaan. Se nitistettiin äärimmäisen julmasti saksalaisten sotilaiden avulla."

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Sara sanoo: "Suomalainen on kummallinen nöyryydessään."

Ei ole! Maatamme halvalla myyvät päättäjät ovat se "kummallinen" osapuoli tässä keskustelussa. Nöyryydestä tuskin on kysymys heidän tapauksessaan, vaan silkasta typeryydestä, ja niitä muita syitä en halua edes pohtia. Kun ulkopuolinen yksityinen ISO raha tulee ja alkaa pyörittämään maan systeemeitä, niin kaikki on näemmä ostettavissa. Tätähän meidän pitää vastustaa, kuten haluat esim. kaivoslakiasiassa sinäkin, vastustaa typeryyttä. Toimikaa kaikki te järkevät ennen kuin kaikki on myyty, ja kansalaiset vaan vuokraa kaiken, ihan vain elääkseen, kituuttaakseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sara Tuisku: "Sadut hölmölän kansasta ovat vaarallisen lähellä totuutta, sillä kaivostoimintaa tuetaan verovaroin rakennuttamalla infra ja tiet kaivoksille."
Niin, hallituksen motto on: Suomi myyntiin - nyt on halpaa!

Tosiasiassa, tuskin ne satujen hölmöläisetkään ihan niin tolvanoita ovat olleet, kuin mitä meidän päättäjämme ovat isänmaansa varallisuuden tuhoamisessa.

Sara-hyvä, yritä saada järkevää viestiäsi niille päähölm.. siis niille pääkokoomuslaisille, joita huumaa tuon kaiken typeryyden keskellä Siilinjärven slogan "hei, me tienataan tällä".

On pantu Sipilän nuottien mukaan niin sanotusti valtion tase töihin (lue: valtionomaisuus polkumyyntiin) ja maaperä tuottamaan (lue: mineraalivarannot ulkomaisten kaivosyhtiöitten haltuun).

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllähän kokoomukselainen hintajouston tuntee. Useimmilla tuotteilla kysyntä alkaa laskea heti kun tuotteen hinta alkaa erota nollasta. Jo nollahinnalla (lukukausimaksuttomuus) on opiskelijalle kustannuksia, menetettyjä tuloja ja monia menoja. Ulkomaalaisia on toki tullut, mutta määrä on laskenut, varsinkin hakijamäärä.

Nöyryys saattaa olla hyväkin ominaisuus. Esim. ihmisten on maksettava veronsa. jopa suuri ja mahtava USA, joka toimii esikuvana kaikessa, maksattaa ylimmillä tuloluokilla alimpien tulonsiirrot. Eli iso osa kansaa (täälläkin) on nettohyötyjiä. Siinä sitä tarvitaan nöyryyttä puolin ja toisin. Maksettava on sen, joka tässä maassa asua haluaa, ja joka pystyy maksamaan. Rajapuomi on toki auki lähtijöille, mutta enää kansa ei muuta suurin määrin ulkomaille. On nimittäin muualla asiat vielä huonommin...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Luulisi blogistin kertoma aiheuttavan epäröimistä omassa puoluekannassaan.
Hallituksessa istuva kokoomus on päätöksien tekijänä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tosin olen blogistin kanssa samoilla linjoilla.

Kaivosteollisuudessa Suomi on kuin afrikkalainen kehitysmaa.
Alan tuotot menevät ulkomaille täkäläisien kaivoksien omistajille.
Työläisien palkkojen lisäksi Suomeen jää maisemointi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Totta. Luonnonvarojen ryöstön ja kansan/valtion velkaannuttamisen suhteen olemme kuin paraskin "kehitysapua" vastaanottava Afrikan maa.

Africa is not poor, we are stealing its wealth

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tässä asiassa blogistin kannattaisi suunnata ponnistuksensa nimenomaan kokoomuksen sisäisen ilmapiirin muuttamiseen asiassa. Vain suurten puolueiden halu muuttaa tätä asiaa varmistaa muutoksen etenemisen, ja valitettavasti yksittäisten puolueen jäsenten kannat eivät kerro mitään puolueen kannan muutoksesta.

Käyttäjän SaraTuisku kuva
Sara Tuisku

Kansanedustaja Timo Heinonen nosti asian esille hiljattain. Kyllä Kokoomuksessa ymmärretään puutteet laissa. Ne tulle korjata ensi vaalikaudella.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomus on vahvan puoluekurin puolue, joten joikainen kansanedustaja äänestää niin kuin käsketään. Vasta puolueen enemmistön ja johdon sitoutuminen kaivoslain muuttamiseen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen ja sitä kautta siihen, onko kokoomus todella muutoksen takana. Juuri nyt se ei näytä todennäköiseltä, mutta toki mielelläni yllätyn jos toisin käy.

Olavi Peura

Oikein hyvä Sara! Jos äänestän kokoomusta, millaisen vastuun otat siitä että tähän ongelmaan tulee ratkaisu? Millainen se hyväksyttävä ratkaisu tasoltaan olisi? Millaisiin korvauksiin olet valmis mikäli tämä ratkaisu ei toteudu?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Uskaltaisiko blogisti tässä asiassa vastustaa ryhmäkuria omassa puolueessaan?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Taitaa olla niin, että kaikissa puolueissa ryhmäkurin vastustajat eivät ole ehdokkaina seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Mainio kirjoitus. Käsittämätön nöyristely ulkomaiden ja ulkomaalaisten edessä näkyy paitsi luonnonvarojen jakamisena ilmaiseksi kenelle vain joka älyää niitä kysyä myös tavassa, jolla täällä palvellaan jokaista, joka osaa maahan saavuttuaan sanoa sanan asylum.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kun urheilijammekin ovat ovat niin saatanan nöyriä, ihmettelen, että näinkin hyvin maailmalla pärjätään.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kaivoslain uudistamisen tarpeesta olen toki samaa mieltä. Enemmän kuin nöyryys, suomalaisia vaivaa kaksinaamaisuus. Suomessa on kolme metsäjättiä, UPM, STORA ENSO ja Metsä group. Verrattaessa millaista sikailua meidän oma teollisuus harjoittaa maailmalla, nöyryydestä ei voi puhua ollenkaan.

Summan mutiskassa valitsin hakusanoiksi "Stora Enso" ja "Brasilia". Google tarjosi linkkiä sivulle https://yle.fi/uutiset/3-10137268. Kammottavaa luettavaa.

Pahinta on, että nuo yhtiöt parturoivat Suomen luontoa yhtä härskillä tavalla. Maksamatta luonnonhaittakorvausta Suomen valtiolle. Jättävät luonnon raiskattuun tilaan. Vaatii 100-200 vuotta, ennen kuin luonto on ennallistunut. Kuitenkaan tätä ei tajuta täällä, vaan vaaditaan muualla metsät jätettävän koskemattomaksi.

Toimituksen poiminnat