SaraTuisku Politiikkaa sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Lapissa kalastus on osa arkielämää!

  • Lapissa kalastus on osa arkielämää!

Kokoomus katsoo että Kalastuslain muutokset ovat tärkeitä Lapin väestölle.

Hallitus aikoo antaa esityksen kalastuslain muutoksista tällä viikolla. Kokoomus puoltaa muutosten etenemistä torstaina eduskuntaan.

Lakiesityksessä ehdotetaan muun muassa salakalastuksen seuraamusmaksua ja paikallisille kalastuksen kausilupaa Ylä-Lappiin. On erittäin tärkeää että ikiaikaisilla oikeuksilla Lapin väki saa kalastaa. Lapissa paikalliset ihmiset ovat aina kalastaneet. Näin sen tulee olla jatkossakin.
 

Vaelluskalojen elinoloja on pyritty parantamaan monin tavoin. Nämä kalliit toimenpiteet ovat joissain alueilla ja vesistöissä vaikeutuneet röyhkeän salakalastuksen takia. On hyvä että tällaiseen toimintaan saadaan tuntuvat seuraamukset.

Kausilupa Ylä-Lappiin antaisi Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille mahdollisuuden kalastaa sellaisilla valtion vesillä, jotka ovat vaelluskalojen nousualueita. Kaavailujen mukaan lupa olisi omakustannehintainen ja maksuton alaikäisille. Kausiluvan lisäksi osa luvista olisi jatkossakin varattu muualla asuville.
 

Olen hoitanut tätä asiaa yhteistyössä Kokoomuslaisten vaikuttajien kanssa ja ylipuoluerajojen Keskustan Mikko Kärnän kanssa. Kiitos Kokoomuksen upea kansanedustaja Saara-Sofia Siren. Mahtavaa olla tekemässä työtä näin tärkeän asian eteen!


Sara Tuisku, Lapin Kokoomuksen varapuheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Muutama kysymys aiheesta, ensinnäkin mikä ihme on omakustannushintainen kalastuslupa? Kenen omakustannus?

Itse asun etelässä ja olen koko elämäni maksanut kalastusmaksuja jokaikisestä jalokalaa sisältävästä virtapaikasta, missä käyn kalastamassa. Miksi lappilaisten ei pitäisi näin tehdä?

Puhutte elämäntavasta, onko 40 vuoden perho- ja uistinkalastuksen harrastaminen minulle elämäntapa ja miten se eroaa lappilaisista siten, että teillä tulisikin olla eri oikeudet?

Nythän puhutaan nimenomaan valtion vesistä, ei lappilaisten vaan valtion. Joten miksi pitäisi olla kalliimpaa meidän kaikkien Suomen valtion asukkaiden kalastaa VALTION vesillä ja toisaalta sitten lähempänä asuville sen pitäisi olla halvempaa.

Ymmärrän tietyt perinteet, mutta tasa-arvon näkökulmasta tässä ei ole mitään tolkkua. Joku matkustaa 1000 km ja tuo samalla matkailurahaa Lappiin, mutta hänen pitäisi maksaa ilmeisesti lappilaisia enemmän kalastuksesta. Kalastuksesta, joka tapahtuu valtion eli meidän kaikkien omistamalla alueella.

Oman seudun väen etua voi toki ajaa, mutta sinun ja Kärnän touhut ovat kyllä tasa-arvosta kaukana ja edustavat siltarumpupolitiikkaan pahimmillaan.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kyllä kyllä. Kärnä facebookpäivityksessään kehuskelikin "taivuttaneensa" Kokoomuksen luottopakkien avulla. ("Kalastuslaki muuttuu ja me ylälappilaiset saamme oikeutemme takaisin. Kokoomus taipui.

Kiitos Saara-Sofia Sirén ja Sara Tuisku. Luottopakkini kokoomuksesta.")
Ellen nyt ihan väärässä ole, niin eiköhän tässä yhteydessä kannattaisi suitsuttaa kiitosta istuville lappilaisille kansanedustajillekin. Kokoomuksen Autto on kyllä ollut aktiivinen asian etenemisen suhteen. Tosin vaalikuume nousee ja tuottaa monenlaisia liittoumia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Lapissa paikalliset ihmiset ovat aina kalastaneet."

Toisin kuin muualla Suomessa, jossa vesistöjen äärellä ihmiset ovat tyytyneet katsomaan rannalta ja ihmetelleet että mikä kumma se siellä vedessä liikkuu. Harmitelleet kun ei ole mitään särvintä.

Toimituksen poiminnat