SaraTuisku Politiikkaa sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Käsi ylös! Kuka haluaa lisää hyvinvointia ja verotuloja omaan kuntaan?

  • Käsi ylös! Kuka haluaa lisää hyvinvointia ja verotuloja omaan kuntaan?

 

Kuntien rooli on merkittävä oman kunnan alueen elinvoimaisuuden lisääjänä.  Lapin kunnissa julkisten ostojen yhteishinta on 741Me. Kyse on merkittävästä rahasta aluetalouden näkökulmasta. Lapin kuntien ostot ovat kuitenkin harvojen tiedossa. HANDATA-selvityksessä syys-lokakuulta 2019 yhdenkään Lapin kunnan osalta ei oltu julkaistu ostolaskujen tietoja. Ostoista vain osa kilpailutetaan ja tämän tulee muuttua!

 

Kunnallisten hankintojen toimijat ovat todella pieniä. Suomen kunnista 81 prosenttia on enintään 20 000 asukkaan kuntia ja Suomen yrityksistä 93,4 prosenttia on Mikro-yrityksiä eli alle kymmenen hengen yrityksiä.

 

Kuntien tulee valmistella ja tiedottaa hankinnoista niin hyvin, että näillä mikroyrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Tätäkin tärkeämpää on pilkkoa hankinnat, jotta paikalliset pienet yritykset kykenevät kilpailutukseen osallistumaan tai muodostamaan yritysten yhteenliittymiä. Kilpailutuksen laadinnassa on oltava tarkkana, että ehtoihin ei laadita liian tiukkoja ja  tarjontaa rajaavia ehtoja. Tulee myös muistaa, että edullisin hinta ei todellakaan takaa laatua!

 

Kunnan päätöksillä on merkittäviä yritysvaikutuksia. Kunnat käyttävät vuosittain kymmeniä miljardeja palvelu- ja tavarahankintoihin ja investointeihin. Kyse on näkökulman vaihtamisesta. Kunnan tulee ensisijaisesti huomioida oman kunnan elinkeinoelämän tarpeet. On muistettava että hankintalaki ohjaa ensisijaisesti menettelyä ja se, minkälaisia hankinnat ovat on kiinni tilaajasta.

 

Julkinen hankinta tulee nähdä ensisijaisesti mahdollisuutena! Kilpailutuksen tulee olla mahdollisimman avointa ja vuoropuhelua yritysten suuntaan tulee lisätä. Meidän on siirryttävä miettimään jokaisen hankinnan vaikuttavuutta aluetalouteen!

 

Tulevan maakunnan kannalta on erittäin merkityksellistä se, että jokainen kunnan päättäjä ja virkamies tiedostaa yhteisten verovarojen käytön merkityksen maakunnan talouden näkökulmasta.

 

Sara Tuisku, yrittäjäperheen tytär, Lapin Kokoomuksen varapuheenjohtaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kunta toimii laittomasti jos ei kilpailuta hankintaa, jonka arvo on 4 vuoden aikana vähintään 60 000€. Kunnan voi haastaa siitä oikeuteen. Tähän on joitakin poikkeuksia, mutta suurin osa hankinnoista pitää kilpailuttaa, jos aikaisemmin mainittu kansallinen kynnysarvo täyttyy. Hankintoja säätelevät myös EU-säädökset.

Hankintaa ei voi myöskään pilkkoa osiin ja ketjuttaa yrittäen välttää kilpailutusta. Jos tekee paljon samoja hankintoja suorahankintana, kyseessä on ketjutus ja kilpailutuksen välttely.

Pienempiä kuntia todennäköisesti jää nalkkiin hankintojen kanssa, koska niissä ei ole riittävää hankintaosaamista.

Käyttäjän SaraTuisku kuva
Sara Tuisku

Kaikista hankinnoista tulee tiedottaa mahdollisimman avoimesti ja hyvissä ajoin, jotta pienemmillä yrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Se, mitä ehtoja hankintoihin laitetaan kaupungin toimesta on hyvin pitkälle myös tahtotilasta kiinni.

Toimituksen poiminnat